Home
Ons atelier
In de pers
Informatie
Assortiment
Contact
Untitled Document Barometers hand gemaakt in barometeratelier jan van Agteren

 Over ons Atelier

1000 jaar geleden interesseerde men zich reeds voor het weer. Het was van groot belang dat weersveranderingen tijdig konden worden voorspeld. Men was toen minder goed bewapend tegen grillen van de natuur en veel vaker dan nu veroorzaakte bijvoorbeeld een plots opkomende storm grote rampen. Daarom werd gezocht naar een instrument of toestel waarmee weers veranderingen konden worden gemeten. Pas onderveer 350jaar geleden kon een verband worden aangetoond tussen het weer en de heersende luchtdruk, het begin van de ontwikkeling van de barometer. Een ontwikkeling met verschillende schaalverdelingen en reken eenheden. De thermometer was oorspronkelijk gebaseerd op uitzetting van lucht, later opde uitzetting van vloeistof. De hygrometer geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij een heersende temperatuur bevat en daarmee dus de relatieve vochtigheid. Het kampfer weerglas geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij een heersende temperatuur bevat en daarmee dus de relatieve vochtigheid. Het kampfer weerglas laat als chemisch weerglas op basis van temperatuurverschillen globaal de weersveranderingen zien.

Atelier Jan van Agteren heeft deze eeuwenoude natuurwetten vertaald in prachtig vormgeven en uiterst decoratieve weersinstrumenten een unieke collectie precisie instrumenten waarin weterschap, techniek en schoonheid zijn gecombineerd, bedoeld om elke weersverandering loepzuiver weer te geven.

Alle instrumenten hebben een duidelijke afleesbare schaal en door de uitvoering in verschillende matrialen passen zij in elk interieur.

De barometers worden mondgeblazen en ook het zuiveren van kwik, het kleuren van de olie en het monteren van de barometer op verschillende basisplaten (hout, perspex of mdf) vindt handmatig plaatst in eigen atelier

Atelier voor handgemaakte barometers Jan van Agteren levert contrabarometers van Christiaan Huygens, wielkwik en veerkwik barometers, de buis van Torricelli, een compleet weerstation in een kast en diverse thermometers en hygrometers.

Terug naar het Barometeratelier

 

Copyright 2015 EJA-webdesign.nl