Home
Ons atelier
In de pers
Informatie
Assortiment
Contact
Untitled Document Barometers hand gemaakt in barometeratelier jan van Agteren

 Hollandse Bakbarometer van Fraenkel

In het barometeratelier van Jan van Agteren wordt vaak gevraagd of hij ook antieke bakbarometers verkoopt. Helaas is dit niet het geval.
Het aantal hiervan is zo beperkt dat de prijs voor veel klanten te hoog ligt. Om deze reden is het barometeratelier gestart met de verkoop van bakbarometers die gemaakt zijn naar oorspronkelijke modellen. Tot in detail zijn deze barometers handmatig op ambachtelijke wijze vervaardigd.
De oorspronkelijke houtsoorten en fineren zijn gebruikt. De grenen kast is handmatig met mahonie gefineerd.

 

In het timpaan, de architraaf onder het timpaan en in de bak bevindt zich het “verre eglomise: Een afbeelding achter glas in bladgoud omgeven door zwarte contouren, die op authentieke wijze is gemaakt. Het houtwerk is op klassieke wijze afgewerkt.De tinnen schaalplaten zijn naar oorspronkelijk model gegoten.

 

 

De kwikbuizen en thermometer zijn op ambachtelijke wijze geblazen en aangebracht.
Door deze aanpak heeft deze barometer een bijzondere antieke uitstraling gekregen.


De oorspronkelijke maker

Deze barometer is omstreeks 1870 vervaardigd door H.H. Fraenkel. Fraenkel was een uit Pruisen afkomstige Jood die in de eerste helft van de 19e eeuw zich vestigde in Winschoten.
Na zijn gezin gesticht te hebben in Winschoten is hij vertrokken naar Groningen en werkte aldaar aan de kromme elleboog.
Ondernemend als deze mensen waren vertrok Fraenkel met zijn gezin naar Amsterdam ( ongeveer 1867)om met zijn zoon ook barometers te maken.
 

Copyright 2015 EJA-webdesign.nl