Home
Ons atelier
In de pers
Informatie
Assortiment
Contact
Untitled Document Barometers hand gemaakt in barometeratelier jan van Agteren

 De 2007

2007 (De Wielkwikbarometer)

De schaalverdeling voor een normale kwikbuis, loopt slechts over plusminus 7 cm. In de praktijk betekent dat, bij extreme weersomstandigheden, schommelingen over een afstand van plusminus 5 cm. Voor dit probleem zijn verschillende oplossingen bedacht. één van de meeste geniale oplossingen is de wielkwikbarometer, in 1664 gepresenteerd door Hooke. Hierbij worden de bewegingen van het kwik overgebracht op een wijzer.

In het open been van de sifonbuis hangt een glazen drijvertje aan een ragdun draadje, dat aan een wieltje bevestigd is. Aan de andere zijde van het wieltje, in de 2e groef, hangt eveneens aan een draadje een glazen contragewichtje. Deze dient ervoor om de draadjes op spanning te houden. Op de as van het wieltje is aan de voorzijde een wijzer bevestigd. Door veranderingen van de luchtdruk stijgt of daalt het kwik in het open gedeelte van de buis en daarmee ook het glazen drijvertje. Doordat het draadje van het drijvertje ook aan het wieltje is bevestigd, gaat deze draaien en daarmee ook de wijzer. Op de afleesschaal kan men de veranderingen dan precies aflezen.

Deze techniek, gemonteerd op een eigentijdse onderplaat van plexiglas, gecombineerd met een thermometer en een hygrometer maakt dit geheel tot een fantastisch weerinstrument en een sieraad aan de wand.

 

 


 

 

Copyright 2015 EJA-webdesign.nl